Educational Advising Center






 

Pagina de start / Burse / Burse ale Guvernului SUA

Burse ale Guvernului SUA

Burse Soros

Burse ale Guvernului SUA

Alte burse

Guvernul Statelor Unite ale Americii finanteaza in Republica Moldova un sir de programe de schimb academic, profesional si cultural. Scopul acestor programe este de a promova intelegerea reciproca prin intermediul programelor de schimb si instruire si de a promova reformele democratice si economice in Moldova prin intermediul implementarii experientei si cunostintelor acumulate de participantii programelor.

Programele de schimb academic, educational si cultural ale Guvernului SUA sunt infiintate in conformitate cu Actul Congresului din 1961 cu privire la schimburile educationale si culturale reciproce (Mutual Educational and Cultural Exchange Act, Fulbright-Hays Act) si Actul cu privire la sustinerea libertatii in Rusia si tinerele democratii si economii de piata din Eurasia (Freedon for Russia and Emerging Eurasian Democracies and Open Markets Support Act - FREEDOM Support Act) finantat de Senatorul Bill Bradley si alti membri ai Congresului si incorporat in Actul cu privire la Autorizarea Relatiilor Externe din 1992 - 1993. Toate aceste programe sunt finantate din fondurile alocate anual de catre Congresul SUA. Biroul pentru Educatie si Cultura al Departamentului de Stat supravegheaza programele in toata lumea, iar Ambasada Statelor Unite ale Americii in Chisinau este responsabila de programele desfasurate in Moldova. Ambasada SUA administreaza citeva programe de schimb in mod direct, altele sunt administrate de catre organizatii aprobate.

Programele de schimb educational ale Guvernului SUA sunt anuntate in mass media locala si amplasate pe pagina web a Ambasadei SUA (www.usembassy.md) si pe paginile web ale organizatiilor care administreaza programele respective. Datele limita de depunere a formularelor variaza pentru fiecare program in parte pe parcursul intregului an si din aceasta cauza anuntarea programelor se face la date diferite. Paginile web contin informatia despre programe anul imprejur.

Participarea in programele de shcimb se decide pe baza meritelor participantilor, selectarea acestora fiind facuta dupa criterii diferite pentru fiecare program. Participantii sunt evaluati in functie de urmatoarele criterii: performantele academice, potentialul de liderm cunostintele de limba engleza, domeniul de studiu si pregatirea de a studia in Statele Unite. Programele ofera oportunitati egale tuturor solicitantilor si nu fac discriminari pe baza de rasa, culoare, sex, religie, origine nationala sau etnica, handicapuri sau dizabilitati. Preferinta se acorda celor ce nu poseda experienta recenta de studiu sau cercetare in Statele Unite. Fiecare program are criterii suplimentare de eligibilitate.

Calificarile generale pentru toate programele sunt:

  • Cetatenia Republicii Moldova
  • Resedinta in Republica Moldova in momentul prezentarii formularului de participare si pe toata durata procesului de selectare.
  • Eligibilitate pentur viza J-1. Participantii in aceste programe trebuie sa se intoarca in tara si sa fie rezidenti in Moldova pentru o perioada de doi ani dupa terminarea programului si nu sunt eligibili pentru transferul de viza.
  • Cunostinte bune de limba engleza scrisa si vorbita (Programul "Community Connections" ofera anumite proiecte si pentru necunoscatorii de limba engleza)

Aplicarea pentru programe si procesul de selectare pentru fiecare program consta din citeva etape. Prima etapa este depunerea unui formular scris. Cei care vor fi selectati pentru etapa urmatoare vor fi invitati la un interviu si, in functie de program, vor trebui sa demonstreze nivelul de cunostinte de limba engleza. In general, procesul de selectare dureaza sase luni din momentul depunerii formularului scris pina la notificarea candidatilor selectati. Candidatii finalisti pentru majoritatea programelor vor fi instiintati despre selectia lor nu mai devreme de luna aprilie. Majoritatea participantilor isi incep programul si calatoresc spre Statele Unite aproximativ peste un an dupa depunerea formularului in scris.

Centrul de Informatii Universitare
str. Puskin 16, Chisinau, MD 2012
Tel: (373 22) 221167, 221172, fax: (373 22) 221167
e-mail: eac@eac.md